Inlägg i (3) Cigaretter

Hälsoeffekter Filmer

Vad händer i kroppen när man röker?

29 juni, 2018 - 13:27 Inga kommentarer

Man har ju hört flera hundra gånger om att det är dåligt att röka och att lungorna skadas. Med hur ser det egentligen ut? Detta är en fråga vi har ställt oss då det är lätt att läsa om alla påverkningar och se "före/efter bilder". Men det räcker inte för att stilla vår nyfikenhet, därför letade vi upp ett youtube klipp av Chris Notap.

Tänk efter innan ni röker för det är såhär era kropper kommer se ut!

Om videon inte funkar kan ni andvända denna länk: 
https://www.youtube.com/watch?v=HD__r66sFjk 

Hälsoeffekter (6) Lagar och regler Filmer

En film värd att se!

29 juni, 2018 - 13:19 Inga kommentarer

En känslosam film som visar hur det kan se ut när man inte har tydliga lagar om tobaks distruption och kunskap spridning om hälsoskador. Det är helt klart en film man borde se innan man stöttar ett tobaksbolag, samt om man bara vill lära sig mer om vår värld. 

Om videon inte funkar kan ni andvända denna länk:
https://www.youtube.com/watch?v=m9TFUzWzgOo

Källor (3)

Källor om cigaretter

28 juni, 2018 - 7:11 Inga kommentarer
Passiv rökning

Passiv rökning

28 juni, 2018 - 7:04 Inga kommentarer

När man pratar om rökning brukar man även involvera benämningen “passiv rökning”. Med detta menar man att rökare endast andas in en fjärdedel av röken medan resten går ut i omgivningen. Personerna i omgivingen, som möjligtvis aldrig rökt och inte vill få in gifterna som cigaretter innehåller, blir utsatta genom passiv rökning på grund av detta. De passiva rökarna får lyckligtvis i sig mindre kemikalier och gift än rökaren själv får, eftersom röken blandar sig med luften och tappar sin koncentration. De ofrivilliga rökarna som utsätts för passiv rökning får däremot liknande negativa effekter som en rökare, fast i mildare form (läs vid “hälsopåverkan”). Vid utsättning av passiv rök upptäcker man snabbt att ögon, näsa och luftvägar blir irriterade, vilket kan vara en stor obehagskänsla hos icke rökande på [...]

Info om Cigaretter

Generell info

28 juni, 2018 - 6:58 Inga kommentarer

Vad är cigaretter?

  • Ända sedan 1900-talet har cigaretter varit det vanligaste sättet att röka tobak. Huvudingrediensen är torkade blad av tobaksplantans som är inrullade i papper, och används genom att tända cigaretten för att inhalera röken. Cigaretter sägs innehålla omkring 4 700 olika ämnen varav 70 är cancerframkallande och hundratals fortfarande okända. Ett av ämnena är nikotin, vilket är den främsta anledningen till uppkomsten av ett beroende eftersom ämnet når rökarens hjärna inom 10 sekunder och anses “dämpande” och “lugnande” av vårt nervsystem. Eftersom nikotinet ger en signal för tillverkning av dopamin så kopplas cigaretten som ett belöningssystem och orsakar därför ett beroende hos konsumenten efter ett fåtal användningar.

Skulle du äta jordgubbar om du visste att de innehöll 70 cancerframkallande ämnen?

Källor:

Drugsmart

Euroclinix

Wikipedia

 

Kort historia:

  • Cigaretter [...]

Ekonomi Cigaretter

Ekonomi - Cigaretter

28 juni, 2018 - 6:56 Inga kommentarer

Rökning och övrig tobak är inte bara dyrt för självaste individen, i form av inköp av produkter, utan bekostar det svenska samhället med ca. 31 miljarder kronor varje år. För att förstå hur mycket 31 miljader kronor är för det svenska samhället kan man ta exemplet att det är lika mycket som läggs ut årligen bara för pimärvården i landet, detta betyder löner till alla sjuksköterskor och allmänläkare. Bland dessa 31 miljarder kronor ingår kostnaderna för alla sjukvårdsavgifter orsakade av rökning, alla informella vårdkostade såsom att en anhörig tar hand om en sjuk och all produktionsbortfall som rökning orsakar. Produktionsbortfall betyder all den skatt som staten förlorar då en person inte jobbar, och i detta fallet menar man skatten som går förlorad när en person inte kan jobba på grund av [...]