E-cigaretter

E-cigaretter

27 juni, 2018 - 12:23Inga kommentarer

Elektroniska cigaretter uppkom under 60-talet och började användas väldigt mycket under 2000-talet där de blev kända som “en harmlös version av cigaretter”. Enligt länsstyrelsen i Blekinge har 40% av alla gymnasiestudenter testat denna produkt, fast än idag finns det väldigt lite information kring hälsoeffekter för individen och omgivningen. Det största problemet med e-cigg är att folk inte vet om att det faktiskt är farligt, vilket leder till att mer och mer unga påbörjar sin tobaksresa med hjälp av e-cigg.

Nikotin:
E-cigaretter innehåller precis som alla andra tobaksprodukter nikotin, vilket är ett nervgift som medför att ett hjärta börjar slå snabbare och ens blodtryck höjs. Nikotin försämrar även blodcirkulationen i de minsta kärlen i kroppen. En läkare på 1177 skriver att nikotin även kan öka utsöndringen av saltsyran i magsäcken vilket kan skapa magkatarr och liknande besvär. E-cigaretter kan precis som all annan tobak skapa ett livslångt beroende som kan försämra ens livskvalite enormt.

Passiv rökning:
Idag finns inte så mycket forskning kring e-cigaretter och passiv rökning, samt långvariga effekter då detta är en väldigt ny produkt. Däremot finns bevis på att ångan från en e-cigarett innehåller nikotin och andra farliga kemikalier som sedan omgivningen andas upp. Ett problem med detta är att e-juice/vätskan är smaksatt vilket gör att ångan luktar gott och många passiva rökare andas in röken utan att försöka undvika den. Eftersom ingen långvarig forskning har skett om ångan från e-cigaretter finns inga bevis på att de andra kemikalierna har någon långvarig påverkan på rökaren och omgivningen. Detta är något man måste ta tag i och forska kring då e-cigaretter har blivit så pass populära.

Källa:
Läkartidningen


Kommentarer

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post syns inte i kommentaren.

Din epost syns inte utåt.

Ej robot-test

Var god svara på frågan nedan för att bevisa att du inte är en robot.

Skriv ett land som ingår i Norden