E-cigaretter

E-cigaretter

27 juni, 2018 - 12:23 Inga kommentarer

Elektroniska cigaretter uppkom under 60-talet och började användas väldigt mycket under 2000-talet där de blev kända som “en harmlös version av cigaretter”. Enligt länsstyrelsen i Blekinge har 40% av alla gymnasiestudenter testat denna produkt, fast än idag finns det väldigt lite information kring hälsoeffekter för individen och omgivningen. Det största problemet med e-cigg är att folk inte vet om att det faktiskt är farligt, vilket leder till att mer och mer unga påbörjar sin tobaksresa med hjälp av e-cigg.

Nikotin:
E-cigaretter innehåller precis som alla andra tobaksprodukter nikotin, vilket är ett nervgift som medför att ett hjärta börjar slå snabbare och ens blodtryck höjs. Nikotin försämrar även blodcirkulationen i de minsta kärlen i kroppen. En läkare på 1177 skriver att nikotin även kan öka [...]

Egna erfarenheter?

27 juni, 2018 - 12:10 Inga kommentarer

Har du eller någon nära anhörig någonsin konsumerat tobak? Hur påverkade eller påverkar detta din vardag och omgivning? Här är vi mer än glada att ta del av dina erfarenheter och upplevelser, så dela gärna med dig egna historier eller tips som vi kan ta del av!

Frågor?

Frågor?

27 juni, 2018 - 12:09 Inga kommentarer

Har du några frågor angående tobak? Kontakta gärna Drugsmart på www.drugsmart.com, här kan du anonymt skicka in dina funderingar och få svar inom 24 timmar på ditt mail.

Om du undrar något annat angående vår blogg så kan du kontakta oss på tbu.karlshamn@gmail.com där vi kan svara på dina frågor så snabbt som möjligt.

Källor (2)

Källor

27 juni, 2018 - 12:06 Inga kommentarer
Behöver du hjälp?

Behöver du Hjälp?

27 juni, 2018 - 12:01 Inga kommentarer

Är du redan beroende av nikotin i något format? Studier visar att 80 - 90% av alla rökare vill sluta, och om du är en av dessa ska vi ge er råd till hur detta kan ske:

Det bästa alternativet till att bli av med ett nikotinberoende är att kontakta drugsmart på www.drugsmart.com, här får du all information du behöver om tobak och kan dessutom få hjälp att kontakta stödgrupper. Du kan också gå till andra sidor som sluta röka linjen där man kan chatta med en rådgivare anonymt.

Utöver detta kan ni ta till er av våra råd, observera däremot att vi är inte utbildade inom denna sektorn, utan vi kan endast ge övergripande råd utifrån vår kunskap.

För det första förebyggs inte ditt beroende genom att byta [...]

(6) Lagar och regler

Lagar och regler

27 juni, 2018 - 12:00 15 kommentarer

 

Hur ser lagarna ut?

  • Lagarna angående tobak varierar väldigt mycket beroende på vilket land du granskar men grunderna blir alltmer detsamma. På grund av att de skadliga hälsoeffekterna angående tobak har blivit alltmer upplysta så tvingas länder till att skapa striktare regler för att upprätthålla ett bra rykte. Sverige är ett av de länder som har de striktaste reglerna och våra lagar kan sammanfattas i fyra kategorier: Rökfria områden, information på tobaksförpackningar, marknadsföring och åldersgränser.

Rökfria områden:

  • I Sverige råder rökfria miljöer i skolverksamheter, lokaler inom sjukvården, teatrar, biografer, restauranger och t.o.m på busshållplatser. Regeringen har som mål att avskaffa rökning i nästan alla offentliga miljöer för att motverka användning av tobak och låta folket vara ifred. Konsumenter har nämligen rätt till att använda varorna men folket har också rättigheten att undvika skadliga [...]